Monday, April 2, 2007

Sanat ovat ammattimenestyjän paras savuverho

- Tapahtumat viime aikoina osoittavat, että menestys näyttelee keskeistä osaa pohdittaessa vastuuntuntoisten yhteistyökumppaneiden aatteellisia intressejä. Tämän ollessa täyttä totta nykyään, kuka omaa vastuun tehdä oikeat johtopäätökset?

Asiantuntijapalaveri on klassinen esimerkki tilanteesta, jossa alfauroksen asemasta kamppailevat menestyjäkandidaatit joutuvat sanan säilällä ottamaan mittaa toisistaan. Kiistaton asiantuntijuus saavutetaan ainoastaan vakuuttamalla kaikki osapuolet siitä, että kukaan paitsi puhuja itse ei ymmärrä esillä olevasta asiasta yhtikäs mitään. Tärkeää on myös tehdä selväksi, että projektin etenemisen kannalta nimenomaan tämän asian ymmärtäminen on ehdottoman välttämätöntä.

Parhaan tuloksen saavuttamiseksi kannattaa kiinnittää huomiota kolmeen seikkaan: ajoitukseen, äänensävyyn ja puheen sisältöön. Aloituksen voittaminen on vähintään yhtä tärkeää kuin jääkiekossa. Älä aikaile käydä "asiaan", sillä ainoastaan aloitteentekijällä on mahdollisuus viedä koko palaveri raiteiltaan. Paitsi jos olet tilaisuudessa, jossa sinun täytyy haastaa toinen, maineeltaan kovempi asiantuntija. Silloin taktiikkasi tulee olla hyökkäävä. Osoita hänen suunnitelmansa mahdottomuus. Se on äärimmäisen helppo ja monien ammattimenestyjien jatkuvasti hyödyntämä taktiikka. Perussuoritus etenee seuraavasti: nojaudu taaksepäin tuolissasi, ota ylähuuli peukalon ja etusormen väliin. Venytä. Irrota ote ylähuulesta, niin että se osuessaan etuhampaisiin päästää läpsähtävän äänen. Nojaudu samanaikaisesti voimakkaalla liikkeellä eteenpäin, aseta kyynärpäät neuvottelupöydälle, lyö kämmenet yhteen ja suuntaa katseesi suoraan vastustajaan. Versioi repliikkiä tilanteen mukaan: "Ihan kiva ajatus, Jarmo, mutta me kaikki tiedämme taloudelliset realiteetit/hankkeen aikataulun."

Olet nyt kaapannut aloitteen itsellesi käyttämällä kaikkien maailman keskivertoihmisten hyväksymää yleistä totuutta, jolla on läpi historian hillitty todellisten innovaatioiden voittokulkua. Se on: raha ei ikinä riitä mihinkään ja aikaa ei ole koskaan tarpeeksi. Voit nyt jatkaa kaikessa rauhassa puhumalla puutaheinää, sillä sinulla on enemmistön tuki takanasi, eikä kenelläkään ei ole enää mahdollisuuksia asettaa sinun asiantuntemustasi epäilyksenalaiseksi.

Jokaiseen seuraavaan lauseeseen kannattaakin rakentaa puheittesi yleistä ja empiiristä paikkansapitävyyttä korostava aloitus, kuten "on yleisesti tunnettua, että..", "kuten kaikki läsnäolijat tietävät...", "onhan ilmiselvää, että...".

Mitä hämärämpi on lauseen loppuosa sitä tehokkaampi on psykologinen loukku, johon palverin osanottajat ajautuvat. Kukaan ei voi enää omissa puheenvuoroissaan osoittaa puheitasi perättömiksi, sillä samalla he tulisivat paljastaneeksi oman tietämättömyytensä asioista, joiden tulisi olla pläkkiselvää jokaiselle keskivertohissukallekin, saati sitten kaltaisilleen huippuosaajille.

Tarpeeksi hyhmäisten lauseiden rakentelua kannattaa harjoitella. Tämän kirjoitelman ensimmäisessä kappaleessa on käytetty mainiota verkkopalvelua, jonka avulla pätevän kuuloista puppua kehkeytyy mistä tahansa aiheesta.

No comments: